Een Nia les

Een klassieke Nia les duurt een uur. De les begint met een focus en intentie. Daarin geef ik aan waar de les over gaat. Dat kan bijvoorbeeld mobiliteit zijn, aarding, ademhaling of kracht. Hierdoor wordt elke les uniek. De dans begint rustig en sereen op ingetogen muziek. Daarna vloeit de les over in het conditionele gedeelte: ‘get moving!’ De krachtige ritmische muziek komt uit alle delen van de wereld en is speciaal geselecteerd voor de bewegingen die we maken. We eindigen weer zacht met onder andere bewegingen vanuit Yoga en Tai Chi.

Voor de les heb je geen vechtsport- of danservaring nodig. Nia werkt met 3 intensiteitslevels en jij kiest dan ook de intensiteit die bij jou past op dat moment. Binnen de eenvoudige choreografie is ruimte voor vrije dans waarin ik je uitnodig om je beweging persoonlijk te maken en te kiezen voor plezier. In Hamburg heb ik een les gevolgd met rechts naast mij een vrouw van 80 en links naast mij een meisje van 10. Iedereen brengt zijn eigen energie en plezier mee, waardoor elke les speciaal is. Het alfabet van Nia bestaat uit 52 bewegingen: ‘The 52 moves’. Deze komen terug in de dans en corresponderen met de drie hoofddelen van het lichaam; the base (voeten, benen), the core (heup, borst, hoofd), de upper extremities (armen, handen). In de les krijgen deze drie gebieden allemaal evenveel aandacht.

Nia dans je op blote voeten. Je voeten zijn zowel letterlijk als figuurlijk de basis van je lichaam: ‘to feel the earth you must feel your feet’. Onze voeten (met 7000 zenuwuiteinden) laten ons aarden en daarnaast effectief, krachtig en gracieus bewegen. Balans in je lichaam, begint bij je voeten.

Ik zou nog veel meer kunnen schrijven, maar Nia moet je ervaren. Beleven wat een les met je doet en ondervinden hoe je je voelt na de les. Kortom, een les is een reis. Het is mij een eer je mee te nemen en daarna weer zachtjes op de grond neer te zetten.

Wat mee te nemen

Comfortabele (sport-)kleding waarin je je vrij en fijn voelt
Een geduldige, open en nieuwsgierige geest
Een flesje water en als je wilt een handdoek

Je bent van harte welkom om een proefles te volgen.

De handen zijn de boodschappers van het hart. Hun beweging is de stem
van de stille wereld in jezelf. Technieken met handen en vingers geven
uitdrukking aan hoe een beweging voelt voor jou. Ze activeren breinactiviteit
en ontspannen de nek en schouders.

Een Nia les
Een Nia les